Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, August 31, 2010

Biskut Badam Rangup

Assalamualaikum..ckut strusnya rspi dri dpur brther Cik Mat Gebu plak..ckut ni lemak2 manis gtuw..rngupp dan sedappp!! Cik Mat mcm biasa mtak izin nk c&p rspinya ye..mksih pda yg sdi sngah dpur kita ni..pda kwn2 yg kita lum buat knjungan bls lgi tu..insyaallah jika akan klpngan kita akan jnguk kwn2..tgk sbuk sngat2 ni..nk kna kemas umah plak..cma tngal 2 hri je lagi cik abang kita nk blik..rmah brsepah dgn btol ckut mrata2..tpung sna sni..bleh pitam suamiku tgk umah mcm kpal pecah ni..hehe..biasa la klu main baking2 ni kan..


Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan :-)
  • 150 g mentega
  • 100 g gula aising
  • 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 100 g tepung gandum*
  • 100 g tepung kastard*
  • 75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
  • 50 g serbuk badam
  • 50 g tepung gandum (extra)

UNTUK HIASAN:-)

  • 1 kuning telur
  • Badam cincang secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.

2.Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)

3.Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.

4.Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

Monday, August 30, 2010

Biskut Suji Salju

Assalamualaikum..maap la ye lum hbis lgi dgn ckut rya kita ni..cpat snguh kan msa brlalu..sdar xsdar ramadhan cma tnggal bebrapa hri je lgi..klu zman bdk2 dlu..nk hbiskan sbln tu rasa lamanya kan..antara ckut yg memang sdpppp!! mcm kata Maklang sesalju namanya..msuk molot xyah knyah2..tolak2 je nga lidah trus cair..nenek yg xde gigi pun leh mkn ckut ni..hehe..sdp snguh la..mksih ye Maklang dan Kak Ita share rspi ni nga kami smua..mtak izin nk letak rspi kat dpur kita plak...

ckut ni nk buat pun snang..cma bila tgk rspi msuk tpung sji..tpi kat dpur kita ni xprnah duk bli la plak tpung sji..kita pun sms Kak Wan..tnya tpung apa yg bleh gnti tpung sji tu..mksih ye Kak Wan..

Sumber Resipi : Maklang/Kak Ita
Bahan-bahan

A.

  • 150g minyak sapi
  • 100g butter
  • 100g gula castor - maz letak 90g, manisnya elok je, sbb nati nak gaul gula lagi kan
  • 1st esen vanila
  • 1 biji kuning telur

B.

  • 100g cornflakes - kisar halus
  • 100g tepung jagung
  • 50g tepung suji - maz ganti dengan tepung kastard
  • 280g tepung gandum - curah skit2 dulu sampai senang diterap

HIASAN: 150g tepung susu (mklang guna susu eveready, jadi takyah ltk icing lagi sbb manis sedang elok) - maz guna coffemate + sedikit gula icing
50g gula icing

Cara :

1. Sebatikan semua bahan A

2. Masukkan semua bahan B dan uli menjadi doh yg lembut.

3. Canai dan terap. - maz buat bulat-bulat

4.Bakar pd suhu 150 selama 25' (ikut oven masing2 eh)

5. Dah masak, sewaktu masih panas gaulkan dengan campuran susu dan icing

Sunday, August 29, 2010

Biskut Marmar Carries

Assalamualaikum..slmat brhjung mngu..dah ada yg jemu ke tgk ckut rya kat dpur kita ni..hehe..maap la ye apa nk buat org tngh kmaruk wak ckut raya..tpi kita buat bnyk ni bkn utk kita smua..rsanya utk kita dlm 5-6 balang je..slebihnya nti kita bwa blik umah mrtua..bgi adik2 ipar skit sorang..sdara mra skit..yg dah siap ada la dlm 20 btol rasanya..tpi btol pun xde bsar snagt..btol kcik2 je..kli ni ckut lorek2 plak..rspi dri Chef Norzailina Nordin..cma bgi kita aisinnya tu agak mnis skit wpun kita dah krangkan skatan gula..sbb cma gna sbjik tlur ptih je kan..ke ckut ni memang mnis..kita je yg xthu..hehe..tpi ckutnya tetap rngupp..mksih ye Chef..mtak izin nk share rspi kat ni jgk..


Sumber Resipi : Chef Norzailina Nordin
Bahan-bahan
  • 125 gm mentega
  • 100 gm gula aising
  • 1/2 sudu teh vanila
  • 40 gm susu tepung
  • 250 gm tepung gandum }
  • 80 gm tepung jagung } ayak
  • ½ sudu teh serbuk penaik }

Bahan hiasan

  • 1 biji putih telur
  • 120-140 gm gula aising }diayak (berasingan) - (lain kali kena kurangkan sukatan gula)
  • 15 gm tepung jagung }
  • Sedikit pewarna hijau - maz guna harsley coklat syrup

Cara membuat

1.Pukul mentega, gula aising dan vanila hingga sebati.

2.Masukkan sedikit demi sedikit susu tepung dan bahan ayak.

3.Uli hingga menjadi doh lembut.

4.Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk ‘hati’.

5.Sapukan hiasan ke atas biskut. Lorek dengan lidi koktel membentuk garisan. (maz bakar biskut dulu, lepas tu baru sapu aising dan bakar lagi sekejap utk keringkan asing je, tujuannya tak nak bagi asing jadi warna perang)

6.Bakar pada suhu 170 C selama 20-25 minit atau sehingga masak.

7.Untuk hiasan: Pukul putih telur dan gula hingga pekat.

8.Masukkan tepung jagung, kacau sebati.

9.Ambil 1 sudu besar adunan dan campurkan dengan

Saturday, August 28, 2010

Kristal Ball @ Biskut Arab

Assalamualaikum..ada yg duk tgh main tpung ke tu..maklum la cti2 ni kan..kita pun memang lum hbis lgi prjek ckut raya ni..huhu..bkn apa sesambil lepas gian xbuat apa2 rya sblum ni..rya kat tmpat org xde mood raya langsung..hehe..mngu ni memang n3 ckut raya je..takpe la ye smbil2 cuci mata..hehe..antra ckut yg ramai pminat kat umah kita ni..dgn lembutnya..pastu bau2 susu mnyak sapi plak..walala..enak snguhhh!! msuk mulut tu rsa mcm xnk brhnti mkn..dah le sodapppp..cumil plak tu dgn wrna wrninya..cute je ckut ni kan..dan nk buat pun pnye la sonangnya..bhn2 pun simple sngat..cpat2 p cri mnyak sapi..tpi pastikan mnyk sapi tu trjmin kualiti n sumber2nya..rspi dri Syahmi Myresipi..dah prnah buat msa kat bahrain dlu..mksih ye Syahmi..mtak izin nk share rspi kat sni plak..

kita buat 2 adunan..rsanya tu lum ckup lgi utk dibhagi2kan..

Sumber Resipi :
Syahmi Myresipi
Bahan-bahan ( 50 biji ) - saiz maz buat ni boleh dpt 100 biji lebih utk 1 rspi
  • 250gm tepung gandum
  • 125gm gula halus (ikut kesesuaian) - maz kurangkan jadi 110g je, sebab nak gaul gula lagi
  • 125gm minyak sapi - maz guna jenama windmill
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-cara:

1.Gaulkan tepung dengan gula hingga rata.

2.Uli adunan dengan minyak sapi hingga menjadi doh.

3.Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.

4.Cubit sedikit drp setiap warna dan gentelkan bulat2.

5.Bakar dalam oven. (maz bakar selama 20 minit dengan suhu 150 C)

6.Setelah masak, golekkan dalam gula halus

Friday, August 27, 2010

Biskut Pandan

Assalamualaikum..lgi ckies dri dpur Kak Wan @ Citarasan yg memang teror sngat mncipta rspi2 bskut..kek..kuih muih dan sbgainya..bskut yg xmngecewakan..ranguppp dan sdpp!! cma yg kita buat ni trlebih curah pwrna ijau la plak..duk luar pgar umah dah leh npak ckut dlm blang nti..hehe..takpe la ye yg pnting rsanya tu kan..ckies ni jgk nma asalnya Biskut Semprit Pandan..tpi sbb kita buat double adunan..nk cpat siap..jdi kita terap jgk la yg ni pun dan sms Kak Wan utk tkar nama ni..Kak Wan ckp..BERESS..hehe..mksih skli lgi Kak Wan..mkish jgk pda kwn2 yg tnggalkan kmen..maap ye mana yg kita lum buat knjungan bls lgi tu..memang sbuk duk main nga tpung je smngu 2 ni..dah ala2 mcm org amik tmphan jgk..hehe..

kita sapu tlur skit sbb nk bgi manik2 tu lekat..tu yg npak kning2 skit..

Sumber Resipi : Kak Wan @ Citarasawan
Bahan-bahan

Bahan A
  • 200gm mentega
  • 100gm gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
  • 1/2 tsp pewarna hijau epal

Bahan B

  • 250gm tepung gandum - maz guna tepung red rose
  • 50gm tepung jagung
  • 30gm tepung kastard

Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.

Cara :

1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam. (maz tak rehat, terus canai je)

2. Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki. (maz buat bentuk bunga)

3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.

4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.

5. Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.

Thursday, August 26, 2010

Biskut Kelapa Permata

Assalamualaikum..lgi bskut rspi dri Kak Wan @ Citarasan..memang sdp sngat ckut ni..mcm kata Kak Wan cair dimlut..ala2 bskut bngkit gtuw..memang kita rekmen..rspi asal Coco Finger Cookies..tpi sbb kita xbuat bntuk fnger dan xgna coklat sbgai hiasan..gna manik je..jdi tu yg bgi nama lain..tpi kita dah sms Kak Wan dan tleh mndapat KEIZINAN dri Kak Wan utk tkar nama ni..sbb klu gna nma asal..nti mcm xsesuai la kan..sbb xde bntuk fnger n xde koko langsung..mksih sngat2 pda Kak Wan atas rspi2 hebat yg dikongsi..memang yakin dgn rspi2 Kak Wan ni..


Sumber Resipi: Kak Wan @ Citarasawan
Bahan-bahan

  • 230gm mentega
  • 200gm tepung ubi
  • 100gm tepung jagung
  • 100gm tepung gandum - maz guna tepung red rose
  • 80gm gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 tsp esen vanila
  • 50gm kelapa kering - di kisar halus
  • 4 Tbsp santan KARA - maz guna santan powder

Hiasan : Coklat masakan hitam dan putih - dicairkan

Cara-cara

1. Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.

2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.

3. Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening. Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.

4. Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.

5. Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.

*** Jika adunan menjadi keras, tambahkan sedikit mentega dan uli semula.
*** Biskut ini mesti di terap dengan segera kerana dohnya mudah mengeras selepas sejam atau lebih. Terap lebih tebal kerana teksturnya agak lembut.

Wednesday, August 25, 2010

Almond London

Assalamualaikum..dh ada yg buat ckut raya ke? kita pun dh mula prjek mngukis mngu ni..ni ckut yg dibuat 2 hri lepas..ptg isnin tu..stkat ni dh buat 3 jnis la..tpi xde la buat bnyk2..ckup utk bgi klrga mrtua dan adik2 ipar skit sorang..jdi tu yg kna pnaskan enjin dlu..bkn apa kang last minit tkut xjdi..hehe..rspi almond london ni dri Kak Wan @ Citarasawan..memang sdpppp!! rangup gtuw..mksih ye kak..mtak izin nk share rspi kat sni plak..mksih skli lgi pda pngunjug yg sdi sngah dpur kita ni..maap jgk mna yg kita blum buat knjungan bls lgi tu..memang msa utk ronda2 tu agak trhad skit dah..asik duk ngadap oben je..hehe..ni pun dh nk start main tpung..insyaallah nti jmpa lgi..

  • 250gm mentega
  • 150gm gula halus
  • 450gm tepung gandum - maz guna tepung red rose
  • 100gm tepung jagung
  • 1 1/2 teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh emplex
  • 1 biji telur grade B
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 100 biji badam, dibakar
  • cawan kertas secukupnya.

Hiasan : Coklat masakan, coco butter - takde coco butter, jadi xletak la

Cara-cara :

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan emplex. Ketepikan.

2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanilla dan telur. Pukul lagi hingga sebati.

3. Pindahkan adunan mentega tadi ke dalam mangkuk besar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 15 minit.

4. Ambil sedikit doh, bulatkan dan masukkan biji badam. Buatlah bentuk bujur.

5. Susunkan dalam dulang pembakar dan bakar selama lebih kurang 20 minit. Sejukkan.

6. Cairkan coklat secara double boiler masukkan coco butter jika coklat terlalu pekat. Celupkan biskut dan letakan dlm cawan kertas. Biarkan beku sebelum menyimpannya.

Tuesday, August 24, 2010

Nasi Kerabu & The Geng

Assalamualaikum..stelah agak lama jgk xbuat nsi krabu sdri..mka pgi sbtu wken lepas kita mrjinkan dri utk mnydiakan set nsi krabu n the gengnya..sblum ni xbuat tu bkn apa..xsbb anak2 smua xmkn..yg mkn kita sorang..sdgkan nk buatnya remeh jgk..sbb bnyk bnda nk kna sdiakan..jdi tu yg mls nk buat..bak kata Cik Mat..mau smpai trtdur kat dpur tu nk siapkan smua ni..takpe Cik Mat sabar ye..kmaz nk hlur pun jauh bnar..klu dkat2 mcm Mama ku ituw..memang dah smpai pun..Mama pun ckp cdppp...ni juadah brbuka kita hri sabtu lepas lgi..biasa la n3 kita smua yg dah lepas2 gtuw..buat ni pun sbb klrga adik2 kita mtak buatkan..smua nk dtg brbuka kat umah..biasa la hri mgu memang brkmpul umah kita..sbnranya xde la susah mana nk buat nsi krbu ni..cma bnyk krje la skit..tpi klu nk rngkas dan mls..xpyah la buat lauk2 smping yg lain tu..tpi kita ni klu buat benda nk kna ckup syarat..bru puas hti nk mkn..hehe..kita memang buat lebih la sbb nk bgi pda jiran skli..

ni ler antara bhn2 utma utk nsi krbu..dan rmai yg pkir 10x nk buat nsi krbu ni sbb mls nk sdiakan benda ni ler..hehe..nsi krabu ni rspi trun tmurun klrga blah Ma kita..nenek kita dlu2 memang brniaga jual nsi krabu ni..ckup trkenal la klu kat kpung kita tu..bkn skejap tau..brpluh2 thun..ada la dlm 30 thun..jdi smua anak2 dan cucu2nya memang pndai le buat nsi krabu ni..

antara pnyedap hidngan nsi krabu kita..ada 2-3 jnis lauk smpingan..ayam goreng..keropok..bleh jgk sdiakan dging bakar..solok lada dan sbgainya..ikut slera la kan..

ni plak ikan celup tepung..krup krap gtuw..klu nk buat ikan celup tepung kna gna ikan sardin/selayang yg saiz kecil je..bru sdpppp dan comel gtuw..rspi bncuhan tpung ni kita gna sma mcm bncuhan greng psang sblum ni..bleh tgk SINI ye..cma tkar psang dgn ikan je..

sterusnya tlur masin/asin..smua pkat mkn tlur merah je..yg ptih xde peminat..masin!! hehe..sukatan kat bwah ni kita agak2 je ye..kita xde sukat2..lgipun yg ni kita buat bnyk..sktan kat bwah kita dah ejus sesuai utk 1 klrga..

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan (resipi anggaran)

- Sambal Kelapa -
  • 1/2 biji kelapa parut - digoreng dengan API PALING KECIL dengan dikacau dan balikkan selalu sehingga garing keperangan (proses ni memang mengambil masa yang lama dalam 40-50 min). Jangan guna api besar, nanti kelapa akan cepat menjadi kehitaman tapi belum garing/masak sebaiknya.<>
  • 5 ekor ikan sardin/selayang atau kembung saiz sederhana - cuci bersih dan direbus dengan 3 keping asam keping, 1/2 sudu besar gula, nesan/gula melaka/gula karek sebesar ibu jari, 1/2 sudu kecil garam dan sedikit aji (rebus macam nak buat kuah laksa tu, buang air dan sejukkan kemudian asingkan tulang.Ketepikan
  • 3 batang serai- mayang nipis-nipis *
  • 5 ulas bawang merah *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 sudu kecil lada hitam *
  • nesan/gula melaka/gula karek sebesar ibu jari
  • gula, garam dan aji secukupnya
  • sedikit asam limau
Cara:

1. Dalam lesung tumbuk sehingga lumat/hancur dulu serai, kemudian baru tumbuk lada hitam, diikuti dengan halia, nesan/gula melaka/gula karek. Akhir sekali baru tumbuk bawang merah hingga hancur. Kemudian masukkan gula (dalam 3-4 sudu besar) garam (dalam 1 sudu kecil) dan 1/2 sudu kecil aji) sukatan ni maz agak-agak je ye, kena sesuaikan sendiri rasanya sebab maz tak sukat. Tumbuk sehingga sebati dan gula hancur (kalau guna pengisar, kisar semua sekali, tapi maz tak pernah guna pengisar sebab guna batu lesung lagi sedap, serai tu pecah sebati.

2. Angkat kuali kelapa goreng tadi, ramas-ramas sikit kelapa tu, kemudian masukkan perencah diatas dan gaul guna hujung jari sehingga sekata dan rasa agar ada rasa manis dan masin yang seimbang (kalau tak cukup rasa, tumbuk sikit lagi gula/garam dan gaul dalam kelapa tadi). Masukkan dalam bekas dan ketepikan dulu.

3.Ambil ikan yang telah diasingkan tulang tadi, ramas guna hujung jari bagi hancur/berderai. Dengan menggunakan kuali yang sama (goreng kelapa tadi) masukkan ikan dan goreng dengan api perlahan sehingga sedikit kering dalam 3-4 dengan dikacau balik selalu (tujuannya agar isi ikan kering dan tidak basah, nanti cepat basi)

4. Ambil kelapa yang telah siap tadi, masukkan dalam kuali ikan pulak dan gaul sekata agar sebati ikan dan kelapa dengan senduk atau tangan. Kemudian masuk balik dalam bekas dan perah sedikit limau nipis diatasnya.Siap

- Nasi -
  • 2-3 cawan beras (maz guna beras wangi)
  • beberapa titik pewarna biru (kalau ada bunga telang,guna air dari bunga tu)
  • 5-6 helai daun limau purut
  • air secukupnya - ikut sukatan beras masing-masing

Cara : Satukan semua bahan dalam periuk dan masak seperti nasi biasa (wangi daun limau purut tu semerbak 1 rumah nanti)

- Air Cili/Sambal -
  • 15-20 biji cili padi merah dan sedikit hijau
  • 3-4 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1-2 biji limau nipis - amik airnya
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 labu kecil bawang besar - hiris nipis-nipis
  • 1/2 sudu kecil aji
Cara: Masukkan semua bahan-bahan dalam pengisar dan kisar sedikit kasar (maksudnya jangan hancur sangat). Masukkan dalam mangkuk dan perah asam limau. Perasakan agar ada rasa manis dan masam yang menyerlah. Akhir sekali letakkan bawang besar yang dihiris nipis-nipis. Siap

- Budu -
  • 4-5 sudu besar budu (maz guna cap ketereh)
  • 1/4 cawan air
  • 3-4 helai daun limau purut
  • nesan/gula melaka/gula kerek sebesar ibu jari
  • 1 potong limau nipis
Cara: Satukan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga nesan hancur dan mendidik dengan api perlahan. Padamkan api dan masukkan dalam mangkuk. Akhir sekali perah sedikit saja limau nipis. Siap

- Ulaman -
  • 1-2 kuntum bunga kantan - dihiris nipis-nipis (mesti ada baru nasi kerabu sedap)
  • 4-5 batang kacang panjang - dipotong nipis-nipis
  • kobis secukupnya - dihiris nipis-nipis
  • sedikit daun kesum - dimayang halus-halus
Cara: Satukan semua bahan ulaman dan gaul sebati. Siap

- CARA MENGHIDANG -

Sendukkan 1 senduk nasi dalam pinggan, ratakan kemudian curahkan 1 sudu makan (sudu yg duk gna kat dpur tu) budu keseluruhan nasi. Kemudian letak pula 4-5 sudu makan sambal kelapa keseluruhan nasi, diikuti dengan segemgam ulaman. Akhir sekali sudukan 1-2 sudu makan air cili/sambal. Siap untuk dinikmati bersama dengan lauk sampingan yang lain seperti ayam goreng/keropok/ikan celup tepung/daging bakar/telur asin/solok lada jika ada (kalau tak cukup masin, pedas, sambal kelapa atau ulaman, boleh la ditambah ikut selera). Selamat Mencuba...

NOTE : Nasi kerabu yang sedap adalah bila dimakan tidak rasa bersepeh atau kering. Sebaliknya lembab dan lembut. Nasi kerabu kering kerana nasinya yang tidak lembut, ulamannya dihiris kasar-kasar, sambal kelapa yang tidak cukup garing. Untuk mendapatkan nasi kerabu yang enak dan lembab, ulaman kena dihiris nipis-nipis (kalau boleh jgn guna taugeh, ni yang buat nasi kerabu rasa bersepah bila dimakan, orang berniaga guna taugeh sebab taugeh murah), sambal kelapa yang lembab dan budu yang dimasak (boleh letak lebih sebab tidak terlalu masin). Ini pendapat dan citarasa maz la, apa-apa pun terpulang pada citarasa masing-masing.

Monday, August 23, 2010

Yong Tau Fo

Assalamualaikum..layan slera dgn yong tau fo plak..ni pun msih lgi juadah brbuka hri jumaat..ptutnya buat hri khmis lgi sbb msa kluar nga Mama tu kami bli la yong tau fo mix spket sorang..blik cma buat kuah je..tpi kiv hri tu..brbuka dgn dlivery domino tu aje..rspi utk kuah tong tau fo ni dri Minami Myr..memang terangkat!! sdpppppp lgi dri yg jual kat psar mlm area umah kita tu!! kwsan lain xthu la kan..hehe..mksih ye Minami..puah ati buat sdri ni..spa yg lum cba lgi tu..kita rekmen la..memang enak bangat..mksih pda pngunjung yg sdi sngah dpur kita ni..pgi ni kita xde kat umah ye..mcm biasa ni auto publish..insyaallah nti jmpa lgi..

cma kita buat mkn dgn sup skli..kita memang suke mkn ada sup gni..laju je hirup sup pnas2 tu..sdppppp snguhhhh!!..


ni utk aiman n alisa..jnis2 ball dan crab stik..tu je yg dimkn....



Sumber Resipi : Minami Myr
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 10 tangkai cili kering - maz guna 5 je, tak tahan pedas
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula (kalau kurang manis)
  • 1 sudu kecil garam (maz ganti dengan 1/2 sudu besar sos tiram)
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto
  • sedikit kicap manis - ni maz tambah sendiri, nak bagi warna kuah gelap sikit
Cara-cara
1.Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil. Setelah garing angkat dan kisar dengan sedikit air.
2.Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3.Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
4.Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Sunday, August 22, 2010

Pengat Pisang

Assalamualaikum..slmat brhjung mngu buat smua..hemm!! mgkin ada yg dah plan nk brbuka kat luar hri ni tu kan! tpi kita klu pose2 ni xgmar sngat brbuka kat luar..rasa mcm kelam kabut gtuw..lebih slesa mkn kat umah je..tpi klu dh ada jmputan tu kna p la kan..xmanis plak kata org..pngat psang plak..kue ptg jumaat 2 hri lepas..buat pun xbnyk cma 6 bjik psang je..tu pun sbb nk hbiskan balen psang yg buat sira hri tu..tu pun xhbis jgk..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan

  • 6-8 biji pisang dikerat 2 - maz guna pisang nangka (boleh juga guna pisang lain yang sesuai)
  • 3 cawan santan dari 1 biji kelapa
  • nesan/gula melaka secukupnya (maz guna nesan karek/keping kelantan)
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil kapur makan (bancuh dengan sedikit air)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

1. Pisang dikupas kulit, dikerat 2 dan direndam dalam air kapur selama 5-7 minit. Toskan

2. Dalam periuk masukkan santan, nesan/gula melaka, garam, daun pandan dan pisang. Masak dengan api sederhana sehingga pisang lembut dengan dikacau sekali sekala agar santan tidak berketul. Siap...

Saturday, August 21, 2010

Menu Express

Assalamualaikum..haaa..ni memang xpyah msuk dpur trus..memang cpat snguhhh!! dlm msa stngah jam je dah ada atas meja..haha..mnu brbuka kita anak branak ptg khmis..hemm 2x trut2 brbuka nga pza mgu ni..sbnarnya xde plan lansung nk oder domino ni..tpi msa tu dah pkul 6..kat dpur lum ada apa2 lgi..kita pun tnya anak2 nk domino tak..smua ckp yessss..apa lgi trus ler tekan2..dlm msa 30 min dah smpai..sonang citer..hehe..mksih pda yg sdi sngah dpur kita ni...

oder alohai cken..biasa la anak2 xsuke yg ada mcm2 ni..pastu memang slalu oder yg thin crust..nipis2 tu..mkn pun laju je..cdppp..

ni pun memang pbret anak2..cinnamon stick..mkn nga icing sugarnya..memang cdppp..anak2 kita klu ada unsur2 srbuk kayu manis ni memang ske sngat ler..yg ni oder 2 bjikk...

Friday, August 20, 2010

Apam Tepung Beras

Assalamualaikum..kuih kukus lgi..cma kli ni apam kita xmau mletup la plak..pose2 ni letih nk snyum kut..haha..wpun apam ni xmletop mcm gna brapi..tpi tetap lembuttt!! pnuh dgn rongga2 gtuw..tksturnya ckup ringan..cma posing dlm acuan..xmpat nk korek kluar..buat ni alisa yg request..memang kuih pbretnya..apam ni kita buat ptg rabu yg lepas..sbbnya alisa tak mkn la plak kue puteri ayu tu..jdi esoknya dia mtak buat kuih utk dia la plak..mcm ni la slera anak2 kita..xsmua mkn benda yg sma..rspi mcm yg duk gna sblum ni..ada kat SINI.. ye..mksih tuan pnye rspi...

klapa prut pun xmpat nk posing2..mngukus pun dah lewat sngat..kita bncuh dlm pkul 11..pastu kukus lewat ptgnya sbb kue ni kna peram lama sblum dikukus..

Sira Pisang

Assalamualaikum..dah ada idea ke nk msk apa ptg ni ye..msti ada yg tgh duk pkir mcm2 mnu yg nk dimsk tu..kita pun lum thu lgi nk msk apa utk ptg ni..tpi takpe..awal lgi kan..lgipun klu xsmpat psar juadah kan ada..hehe..antra kue pbret kita..memang 4-5x la buat sira psang ni klu bln pose..ni kue kita 2 hri yg lepas..ptg rabu pnye..kita suke sira pisang ni..cdpppp..


Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 10 biji pisang saiz sederhana - jangan yang terlalu masak ye, maz guna pisang nangka
  • 2 senduk lauk gula pasir (lebih kurang 3/4 cawan)
  • 1 cawan air
  • 10 tangkai bunga cengkih
  • beberapa titik pewarna kuning
  • sedikit kapur makan (dalam 1/4 sudu kecil) - untuk rendam pisang (tujuannya nak bagi pisang kenyal, tidak lembik)
Cara-cara
1. Pisang dikupas kulit dan direndam dengan air kapur sekejap (dalam 5-7 min). Kemudian toskan. (air jangan banyak sangat, cukup-cukup tengelam pisang je, takut nanti tak rasa air kapurnya)

2. Dalam periuk, masukkan air, gula,pewarna dan bunga cengkih, tutup periuk. Masak dengan api sederhana perlahan sehingga keluar buih-buih kecil. Kemudian masukkan pisang dan masak sehingga air gula pekat dan tinggal sedikit (maksudnya tidak kering dan masih berkuah). Sekali-sekala goncang-goncangkan sikit periuk agar air gula menyaluti kesemua pisang. (kalau guna sudu takut mencalarkan pisang atau rupe pisang jadi tak cantik gtuw). Padamkan api. Siap..

Thursday, August 19, 2010

Lemon Chicken Pizza

Assalamualaikum..brsua skli lgi..mnu apa ye kwn2 smua hri ni..kita brbuka dgn kue je..anak2 pun xnk nsi..pza ni juadah brbuka ptg slesa lgi jgk..bru nk buat n3..kbetulan hri slasa tu msk 3 jnis..buat srdin..pastu kuenya puteri ayu tu dan ni la mnu utk brbuka dismping kue ptri ayu..mcm biasa kita gna rspi doh pza yg duk buat sblum ni..toping tu letak je apa yg ada dlm stok..rspi bleh tgk SINI.. cma kli ni isi aym tu kita pnggang dlu..pastu perah lemon..tu yg jdi Lemon Chicken Pizza..pstu stok proni pun ada lgi..susun je la..dah kita yg buat kan..truk je la ikut ske..hehe..utk tping tu bleh buh ikut slera..

uli tpung pun dah pkul 5.30 ptg..jdi main cmpak2 je la..dpt la 2 bjik ni..bkar 1 bjik ni je..yg kcik tu adik afiq buat lunch esk hrinya..dah memang pbretnya pza ni..hbis dia mkn sorang blik skolah...

dah nk brbuka..posing pun kelam kabut..anak2 kita xgmar pza yg jnis tbal2..jdi tu yg buat nipis skit..klu tbal tu kata anak2 mcm mkn rti la plak..

Puteri Ayu

Assalamualaikum..ni pun kuih ptg slesa lgi..buat hri yg sma dgn srdin tu..kita buat 1/2 rspi je..tu pun dpt bnykkkk!! bleh bgi kat 3 buah rmah jiran..pastu smpai jgk 6 bjik ke jalan bistari lgi..rmah spa ye kat stu??? hehe..antor rmah Mama lor skli nga srdin tu..sori la Mama ye klu msin ke..tertawar ke..poseee!! hehe..tpi Mama ckp lembuttt sngatt!! rspi dri Kak Ita Myr..dah biasa dgn rspi Kak Ita ni..teramat la lembutnya..gebus snguh..aiman skli mkn hbis 11 bjik!! jiran kita ckp msuk mlut je trus ilang..xrasa..mcm mkn span gtuw..sodappp! mskih kak..mtak izin nk letak rspi kat sni ye..smoga dilipat gandakan kebaikan utk kak sklrga...ni publish auto ye..kita pepgi dh kluar nga Mama..mksih skli pda kwn2 dan pngunjung yg sdi sngah dpur kita ni..


Sumber Resipi : Myresipi ( Kak Ita @ Rossitamz )
Bahan-bahan ( 40 biji bergantung pada saiz acuan) ) - maz buat 1/2 rspi..tu pun dpt bnyk..

  • 5 biji telur (saiz kecil) - maz guna 2 biji telur gred A utk half rspi
  • 250g tepung gandum
  • 300g gula
  • 2 sudu kecil ovallate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 250 ml santan
  • sedikit pewarna hijau
  • 2 sudu kecil paste pandan
  • kelapa parut secukupnya (gaul dengan sedikit garam dan tepung ubi) - maz gaul garam je
Cara-cara

1.Panaskan kukusan.

2.Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.

3.Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.

4.Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.

5.Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit. 6.Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan

Wednesday, August 18, 2010

Ketam Masak Lemak

Assalamualaikum..brsua skli lgi..alhamdulillah dah slmat brbuka smua ye..kcuali kwn2 yg duk kat euro la kan..hri ni kita brbuka dgn mee plak..ehhh!! tpi ketam tu bila pnye?? hehe..ketam ni lauk ptg smlm..skli skala anak2 mtak nsi..tpi kita xmkn pun..kita mkn kuih je..tu pun msa brbuka aiman sorang je yg mkn ketam ni..pastu yg lebihnya buat shur..ye la kan..bln2 pose ni bnyk rzki..jiran2 duk bgi skit sorang..tgk2 pnuh jdi meja tu..

ketam ni kita msk lemak cili pdi biasa je..cma buh daun kunyit..nk bgi rasa kmpung gtuw..tpi memang membngkitkan slera aroma daun knyit ni..pastu buh nenas skit..

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 3 ekor ketam - cuci bersih, potong 2 dan toskan
  • 3 cawan santan dari 1 biji kelapa
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 5 biji cili padi *
  • 1 inci lengkuas *
  • 1 inci kunyit hidup *
  • 1 helai daun kunyit - carik-carikkan
  • 2 biji cili merah - dipotong nipis
  • 1 mangkuk kecil nenas yang dipotong sederhana
  • 1 keping asam keping
  • garam dan gula sebagai perasa

Cara-cara

1. Kisar hancur semua bahan-bahan yaang bertanda *

2. Dalam periuk, masukkan santan, bahan-bahan yang dikisar, asam keping dan nenas. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan ketam. Balik-balikkan agar ketam masak sekata.

3. Masukkan daun kunyit dan cili merah. Perasakan dengan garam dan gula seenak rasa. Masak seketika lagi agar ketam masak. Padamkan api. Siap...

Homemade Sardin in Spicy Sos

Assalamualaikum..tetiba je trasa nk buat sardin sdri..slalunya main bli yg dlm tin je..yg kita post ni srdin yg dah kli kdua buat..buat srdin dua hri brturut2..mula2 buat 3 ekor ikan je..bgi kat adik ipar kita 3 ktoi..xsmpat pun nak snap gmbar..pastu smlm buat lgi..sbb adik bongsu kita suke srdin pdas2 mcm ni..lauk utknya buat shur..yg bru buat ni dpt la kita bgi kat jiran skit..pastu antara ke jln bistari skit..sapa lgi klu bkn Mamafami kucayang ..nk antor ke kuantan jauh bnor..hehe..rspi dri brother Cik Mat Gebu..msa kat bahrain dlu dah prnah buat gna rspi ni..memang sedappp..sedap lgi dri sardin dlm tin tu..betullll!! ni ckp ikhlas tau..nak2 plak kita buh cili kisar skit..tu yg jdi srdin sos pedas...mksih ye Cik Mat..mntak izin nk letak rspi kat sni plak ye..smoga Cik Mat diberi ketbhan dlm brhdapan dgn kes SAJI yg xjujur tu..memang bnyk rspi2 hebat sumbangan Cik Mat..

cma klu nk buat srdin ni kna ada periuk tekanan @ prsesure cooker la kan..bru jdi mcm srdin dlm tin tu..lembut smpai ketulang...kita presure cooker ni ada 2 bjikk!! brong msa kat bahrain dlu..tu pun sruh hb bli lgi 1..nk yg saiz pling bsar plak..yg bleh muat 15 ltr..bkn apa snang klu nk msk kaki2 lembu tu..hahaha..sbnarnya tamakk..yg duk gna krang ni saiz kecik dan sedan..ada n3 kat bwah tu crte psal prsure cker..

Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan

  • 700 g ikan tuna
  • 1/2 cawan tomato puree
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 25 g bawang putih*
  • 80 g bawang merah*
  • 20 g halia*(dikisar halus)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 1/2 cawan air
  • 3-4 sudu besar cili kisar (cili kering direbus dulu dan dikisar) - ni maz tambah sendri, resipi asal xletak

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.


2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...

4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.

5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.

Blog List Ben Ashaari

Assalamualaikum..stelah mcm2 segman dan progrm yg Ben dah buat..bru hri ni kita nk join..bkn xsudi Ben ye..cma kita rasa xlayak..maklum la kita bru je brblog..rspi kat dpur ni pun xbnyk mana..sbbnya dpur ni jarang berasapppp..hehe..sma la jgk sgmen geladah dpur yg Ben buat sblum ni..Cik Mat ada jgk mtak sruh kita join..cma kita takut xleh nk bgi komitmen..sbb msuk dpur ikut mood..hehe..jdi tu yg xjoin..tpi kli ni stelah Mamaku cayang pujuk rayu..siap bgi link Ben lgi msa duk smbang kat skype..kita pun mencuba la nasib..tu pun janji nga Mama nk buat hri isnin lgi..last2 hri ni bru trjdinya...harap2 msih ada tmpat lgi la ye Ben..klu dah pnuh..lotak je lah kat celah2 almari mana...hahaha...pada kwn2 yg ktinggalan mcm kita ni..utk kterangan lanjut..mcm jual baju plak ye..hehe..sila lah ke SINI..... sekian harap maklum...

Tuesday, August 17, 2010

Ketupat Sotong

Assalamualaikum..salah stu mnu yg msti dibuat wpun skli dlm bln pose..kita buat 4 ekor stun je..tu je yg ada dlm pti..sptutnya buat hri prtama ramadhan lgi..tpi last2 xjdi..kiv..hehe..yg mkn alisa sorang je..memang pberatnya..alisa brbuka dgn ktupat ni je..langsung dia xjamah nasi..aiman n adik afiq memang sah le xmkn benda2 pelik mcm ni....

kita cma mkn tang kepala je..skdar nk rasa..sbb alisa xmkn kpala stun..geli katanya..kita time brbuka memang xmkn bnyk..mkn cucuq je...perut cpat sngat penuh..hehe..

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)
  • 5 ekor sotong saiz sederhana besar - buang kulit sotong dan cuci bersih-bersih, toskan
  • 3 cawan santan - dari 1 biji kelapa
  • 2-3 keping nesan @ gula melaka (maz guna nesan kelantan)
  • gula secukupnya - jika perlu
  • sedikit garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1/4 cawan beras pulut - direndam dalam 10 minit
  • lidi secukupnya untuk cucuk kepala sotong

Cara-cara

1. Ambil sotong yang telah ditoskan tadi, isi beras pulut dalam perut sotong setengah penuh (maksudnya jangan diisi penuh perut sotong dengan beras pulut, nanti bila beras pulut kembang akan melimpah keluar). Kemudian ambil 1 kepala sotong dan masukkan dalam perut sotong kemudian cucuk dengan lidi (tujuannya untuk halang beras pulut dari keluar). Buat sampai habis

2. Dalam periuk masukkan santan dan daun pandan. Masukkan sotong dan masak atas api sederhana sehingga beras pulut masak (dalam 15-20 min), kemudian baru masaukkan nesan dan garam. Perasakan manis secukupnya dengan lemak garam (kalau kurang manis, baru lah ditambah sedikit gula atau nesan lagi.

3. Masak seketika lagi sehingga nesan larut. Padamkan api. Siappp..

Note : Sebelum masak, masukkan bersama 1/2 kecil beras pulut dalam periuk (tujuannya agar senang nak tahu samada pulut dalam peruk sotong tadi dah masak atau belum, kalau beras pulut dalam periuk dah masak, maknanya beras pulut dalam perut sotong juga sudah masak la, sebab kalau nak tengok yang dalam peruk sotong tak boleh kan, ini cara maz la)

Cucur Sayur

Assalamualaikum...ni mnu brbuka kita ptg smlm...mkn cucuq syur je..nsi2 ni xbrselera sngat la pose2 ni..sbb mkn pun tak bnyk..tpi kita memang suke cucuq mcm ni..lembut didlm..garing kat laur..ada plak air cili buat sdri..memang hbis le 6-7 ktoi tu..sdpppp..


Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan taugeh
  • segengam daun sup yang dicincang
  • segengam lobak merah yang disagat
  • 7-10 ekor udang - buang semua kulit dan dipotong kecil
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil garam
  • beberapa titik pewarna kuning
  • air secukupnya
  • minyak masak secukupnya untuk mengoreng

Cara-cara

1. Satukan semua bahan-bahan dalam mangkuk kecuali air, masukkan air sedikit-sedikit sambil dikacau agar sebati. Bancuhan ni lembut mcm adunan cekodok gtuw. Biarkan dulu seketika dalam 10-15 min sebelum digoreng.

2. Panaskan minyak dan boleh la digoreng dengan api sederhana. Balik-balikan agar masak sekata sehingga berwarna sedikit keperangan. Angkat dan toskan. Goreng sampai habis. Siap..

3. Boleh la dihidang dengan sos kegemaran atau air cili buatan sendiri.

Orange Cheesecake

Assalamualaikum..kek ni bkn bru buat ye..sbnarnya buat blum pose lgi..cma bru kluarkan dri kmera..klu dah trlebih rajin mcm ni ler..kdang2 tu memang smpai brminggu dlm kmera tu..bru ler trhegeh2 nk buat n3...hehe..rspi asal peach cheesecake..cma kita tkar buat orange..tpi klu dah cheesecake tu..memang sdppppppp aje...rspi kita amik dri blog Blesseshomekar..tqvm dan plss alowe me to share the rspi here..

kita buat gna 3 bjik tlur je..pastu kita gatai p buat dlm cifon mould...jdi kat atas bhgian atas tu mrekah la skit..tpi tetap ok lgi...


Sumebr Resipi : Blessedhomemaker
Ingredients

(A)
  • 250g Philadephian cream chees
  • 50g butter
  • 100ml fresh milk

    (B)
  • 60g cake flour
  • 20g corn flour
    *sifted together

    (C)
  • 5 egg yolks
  • ¼ tsp salt
  • orange zest dari 1 biji orange dan sedikit orange jus - ni kita tambah sendri (resipi asal peach cheesecake)

    (D)
  • 5 egg whites
  • ¼ tsp cream of tartar
  • 120g fine granulated sugar

Method

1.Melt (A) in a double boiler. Cool the mixture. (I melt it over direct fire on low heat, stirring constantly)

2.Fold in (B) & amp; (C). Mix well.

3.Whisk egg white with cream of tartar until foamy. Add in the sugar gradually and whisk until medium stiff peaks form.

4.Fold in 1/3 of the whites into the yolk mixture using a rubber spatula till incorporated.

5.Pour the mixture to the remaining egg whites and fold in gently.

6.Fold in till incorporated.

7.Pour into a 8” round cake pan (line the bottom with parchment paper).

8.Bake cheese cake in a water bath at preheated oven of 160C for 15 mins, reduce temperature to 150C and bake for another 45 mins.

9.Turn down the temp to 140C and bake till the cake is golden brown and until skewer inserted to centre of cake comes out clean. Leave to cool in oven wih door slightly ajar.

10.Unmould and chill in fridge before slicing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...