Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, September 6, 2016

Nasi Biryani Kambing

 Assalamualaikum w.b.t 
'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), semoga Allah swt forgive and show us what the best , Ameen.
bertemu skli lgi, ni pun kena cepat2..nk msuk dapur plak, anak2 dh start skolah sibuk la sikit..kena masak on time, ok la kambing masak biryani tu buat utk nasi ni..saja n3 asing2 senang refer resipi kambing kat situ , kerap jgk duk buat nasi biryani ni ,cuma xsnap selalu..kekdang buat nasi biryani layan dgn kari ayam je..dlm puasa hritu pon ada buat, biasa sngat dgn nasi biryani ni klu mkn kat luar, oder utk afiq yg xleh tinggal nasi..dia mesti kena mkn skli shari, restoran arab pun ada jgk jual nasi biryani ni..mokcik ni suka msak yg cepat gini, xpyah nk buat bnyk lauk..InysaaAllah jumpa lagi, dh pkul 11 lebih..ayam dlm sink duk panggil tu! dan maaf atas segala silap yg ada..

lepas rebus beras dan tos, proses layer dgn lauk kambing yg dh masak tdi..pastu masak seperti biasa sekejap lagi biar nasi masak sepenuhnya..warna kambing ni agak pucat sikit sbb bru masak je, yg gmbar kambing masak biryani tu maz snap yg dh masak lama sbb memang xmasuk smua dgn beras ni..lain kli xnak masuk lauk yg dh masak stu skli dgn nasi gini, lauk jdi kering plak..masak je nasi mcm ni tanpa letak lauk, pastu bila nak hidang tuang nasi separuh baru letak lauk kambing..

NASI BIRYANI KAMBING by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi
  • 5 biji buah pelaga
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 labu bawang besar goreng
  • 3 biji cili adi hijau/cili hijau - potong
  • daun ketumbar cincang
  • garam
  • kambing masak biryani
Cara


1. Cuci beras dan rendam bersama 1 sudu kecil garam selama 30-40 minit,  toskan.
2. Dalam periuk masukkan 2-3 liter air bersama buah pelaga, serbuk kayu manis dan 1/2 sudu kecil garam, masak hingga air mendidih.
3. Masukkan beras dan masak biar beras masak 70-80 %, toskan dan gaul sikit perlahan-lahan  dengan minyak sapi, guna garfu je.
4. Dalam periuk (maz guna rice cooker terus) letak separuh beras tadi, 3-4 ketol kambing dan sedikit kuahnya, titik 3-4 tempat warna kuning dan oren, kemudian tabur sedikit bawang goreng, daun ketumbar dan cili potong.
5. Ulang buat 1 lapis lagi, lapisan atas ni tuang 3-4 titik air ros jika ada.
6. Tutup periuk dengan aliminium foil, kemudian baru tutup dengan tudung periuk dan tekan butang periuk seperti biasa biar nasi masak sepenuhnya (dalam 4-5 minit gitu).
7. Bila nasi dah masak, gembur perlahan-lahan dengan garfu biar warna bersatu dan sedia untuk dihidangkan.
8. Untuk buat bawang goreng, hiris nipis bawang besar dan goreng hingga perang, maz buat bawang goreng ni dulu dan minyak bawang goreng tu guna untuk tumis bahan masak kambing biryani.


Nota ilhamdapur : kalau tak nak masuk sekali lauk pun boleh, buat cara no 4 tu tanpa masuk lauk yang dah masak, bila nasi dah masak sepenuhnya dan nak hidang baru letak lauk, buat macam ni lauk tak jadi kering dan lebih cantik.

harum semeurbak bila buka periuk, air rose tu klu xde pun tkpe..kat Msia, pasaraya mydin ada jual..maz pernah tgk dlu, time nak gaul tu buat slow2 je agar beras tak patah dan guna beras basmathi yg elok bru nasi cantik..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...